Köpa guld

Så mycket är värdet på guld

Att köpa guld kan vara en bra investering oavsett om man köper det i fysisk form eller på världsmarknaden på samma sätt som man köper aktier eller fonder. Helst bör man köpa in guld under en högkonjunktur då det vanligtvis är då som guldpriset är så lågt som möjligt även om det finns undantag då det är lägre under en lågkonjunktur.

Vanligtvis är det dock som så att man under en lågkonjunktur väljer att sälja sina andra värdepapper och investeringar och istället väljer då många att investera sina pengar i guld vilket leder till en ökad efterfrågan som driver upp guldpriset. Så genom att köpa guld under en högkonjunktur och sälja det under en lågkonjunktur brukar man vanligtvis få en relativt hög vinst på sin investering som motsvarar i många fall att köpa andra typer av värdepapper eller liknande investeringar.

På samma sätt så driver marknaden upp guldpriset då det är en lågkonjunktur då de flesta ser vanliga valutor som osäkra medans nästan alla har ett stort förtroende för guld på ett sätt som gör att det helt enkelt är en bra investering att göra.
När man köper guld är det dock viktigt att man hela tiden tittar på marknadspriset för att se till att man hela tiden helst betalar lite mindre än det. Då man absolut inte vill betala mer än marknadspriset är det också något som gör att ens investering kan ge en ännu högre avkastning än om man inte tittat efter noggrant vilka priser det är som faktiskt gäller.

Det är alltid viktigt när man ska köpa guld att man även känner till vilka stämplar som olika renhetshalter har och hur man kan se skillnad på rent guld och något annat material som har ett guldliknande utseende. Framförallt om man köper in guldet från privatpersoner och inte direkt från en butik är det otroligt viktigt att man har koll på vad man måste titta efter, inte för att personerna försöker sälja något som inte är guld utan för att inte alla känner till om smycket är av guld eller inte. Det kan vara ett arvegods eller något som de själva felaktigt köpt som guld trots att det inte är det eller så har de inte koll på de olika renhetsgraderna.

Man ska därför alltid utgå ifrån att man själv måste bli lite av en expert för att kunna köpa in guld och faktiskt tjäna pengar på det i slutändan men det betyder inte att man behöver ett laboratorium för att veta om guld är guld eller inte. Känner man att man inte har någon större koll på vad som gäller för de olika renhetshalterna så kommer man troligtvis också att köpa ett smycke eller guldföremål som har en annan renhetshalt än vad man tror och då har man betalat för mycket för det.

Man ska då istället alltid välja ett köpa sitt guld från en trovärdig butik som man vet har ett bra rykte och som enbart säljer guld i de två viktiga renheterna, nämligen 18 karat och 24 karat. Allt under 18 karat kan vara svårt att sälja senare och därför ska man inte heller köpa detta.

Köpa guld är heller inget man kommer att tjäna stora pengar på om man inte ser det som en långsiktig investering och då framförallt om man köper fysiskt guld. Väljer man istället att köpa guld på världsmarknaden på samma sätt som man köper aktier finns det en möjlighet att man på det sättet kan tjäna mer pengar än om man köpt fysiskt guld men då krävs det också att man använder sig av en tjänst som är trovärdig på samma sätt som det gäller när man köper aktier eller fonder.

Man bör också känna till att det inte är något som är helt problemfritt då det kan vara frestande att ha allt guld man äger liggandes hemma men som med alla investeringar så är det inte någon bra idé då det finns en stor risk att det blir stulet eller skadat. Vill man inte förvara det guld man köpt på en bank eller liknande krävs det att man har ett ordentligt kassaskåp för att framförallt skydda guldet vid en eventuell brand eller vid ett eventuellt inbrott. Risken finns alltid och framförallt om många känner till att man har en mindre guldreserv hemma då det ryktet alltid når någon som kan vara intresserad av sådant. Köper man fysiskt guld bör man även se till att värdera det man köper från privatpersoner för att vara säker på att man faktiskt vet vad man sysslar med. Att då och då gå till en guldbutik för att se vad de hade varit villiga att betala för smycket eller det guld man precis köpt ger en referensram på om man gör bra eller dåliga affärer. Ibland kan det dock vara som så att man kan köpa ett smycke för ett lite högre pris än vad andra gett för att på det sättet få en extra reserv eller få en möjlighet att kunna sälja smycket som just ett smycke och inte baserat på dess vikt i guld.

När det gäller ädla stenar bör man känna till att ytterst få guldbutiker betalar för dessa utan vanligtvis får man väldigt lite för de stenar som kan tänkas sitta på smycket. Därför kan man alltid fråga först i en butik man känner till hur det fungerar och om de betalar något för stenarna eller enbart för guldet. Då kan det vara smart när man senare ska sälja guldet att man tar bort de stenar som finns för att spara eller sälja till någon som kan vara intresserad av att köpa sådant.

Det kan även vara bra att komma ihåg när man köper in smycken från privatpersoner att man inte kommer att kunna sälja ett smycke som just ett smycke hur enkelt som helst då det inte alltid finns en stor andrahandsmarknad för sådant om det inte är ett äldre smycke som ibland kan vara intressant för en del att köpa in just på grund av smyckets ålder.