Sälja guld

Så mycket är värdet på guld

Funderar man på att sälja det guld man har liggandes hemma kan det ibland vara svårt att veta hur man ska värdera guld eller hur man faktiskt värderar guld överlag. Känner man inte till så mycket om guld kan det enkelt bli komplicerat då det finns flera olika typer av renhetsgrader på guld och de under 18 karat kan ibland vara svåra att få någon att köpa.

De vanligaste två renhetsgraderna är 18 och 24 karat och desto högre renhetsgrad desto högre är guldpriset man kan få för sina smycken.
Vanligtvis när man köper smycken eller guld finns det en stämpel på eller i som visar vilken renhetshalt guldet har och med hjälp av dessa får man även en klar bild av vilket pris man kan förvänta sig att få från en som köper upp guld.

Har man däremot köpt guldet eller smycket i utlandet så är det inte säkert att det finns en stämpel som guldaffären kommer att acceptera och då krävs en analys av smycket eller guldet för att de ska vara säkra på att vilken renhetshalt som det faktiskt har. Då kan det ta några dagar innan man får in pengarna på sitt konto och man kan då inte förvänta sig att man lämnar guldaffären med pengarna i handen.
Smycken eller guld som är köpta i Sverige däremot är det ytterst sällan som det krävs någon analys av då det finns en stämpel som verifierar vilken renhetshalt som guldet innehåller och det gör även att man enkelt och utan några större problem faktiskt kan få pengarna i handen samma dag och det behöver inte heller ta speciellt lång tid innan man vet precis hur mycket man kommer att få för sitt smycke eller sitt guld.

Något man däremot kan tänka på är att precis som med allting annat så är det inte samma pris hos alla affärer. Vilket gör att man faktiskt bör överväga om man inte ska kontrollera med flera olika guldaffärer för att få reda på vad guldpriset är och hur mycket som varje affär är villig att ge då det som sagt kan skilja sig rätt markant mellan olika butiker.

Bor man på en mindre ort med en eller maximalt två olika affärer som köper in guld kan det även vara bra att titta på de alternativ som finns och som erbjuder så kallade guldbrev. Då får man ett kuvert som man skickar tillbaka med smyckena eller guldet i och får därefter ut pengarna till sitt konto efter att en analys har gjorts. Vill man inte acceptera det pris som erbjuds, skickas istället smyckena eller guldet tillbaka och man slipper oroa sig över att man inte har någon kontroll över vad det är som händer med det man skickat in. Inte heller behöver man oroa sig över att det kommer att försvinna på posten då varje kuvert har en försäkring och man fyller i vilket värde guldet har på ett ungefär och skulle då kuvertet försvinna får man de pengar som man har försäkrat innehållet för.

Genom att göra på det här sättet undviker man att det blir problem under resans gång och man kan alltid vara relativt säker på att det inte kommer bli några problem för en själv. Det kan även vara en bra idé även om man inte bor på en mindre ort utan en större då det i många fall kan vara som så att de som erbjuder guldbrev har guldpriser som skiljer sig rätt mycket mot andra som köper in guld i det område man bor i. Något som också kan göra att man faktiskt får så mycket som möjligt för det guld man vill sälja.

Då mycket beror på renhetshalt bör man titta efter vilken karat som ens guldsmycken innehåller innan man skickar iväg eller lämnar in dessa för en värdering. Man kan då även se till att läsa på om vart någonstans de erbjuder det högsta guldpriset för just den karat man har och på det sättet undvika att göra misstaget att sälja sitt guld till ett alldeles för lågt pris.

Vilket man annars enkelt kan göra då det inte är så enkelt att känna till vart någonstans man får det bästa guldpriset någonstans och många väljer därför att enbart gå till en affär och sälja allt guld man har på det stället. Då kan man nästan garanterat känna att man förlorat på den affären då det kanske finns andra affärer som köper in 18 karat eller 24 karat för ett mycket högre pris. Ibland kan det därför vara bra att dela upp sina smycken i vilken karat de har och hitta de butiker som köper in den karaten för högst pris. I längden kommer man på det sättet att spara väldigt mycket pengar om man säljer guld vid flera tillfällen då det ibland kan krävas av ens ekonomi att man säljer mer än vad man egentligen hade velat men då behovet av pengar är större än för de guldsmycken man har.

Många tror att guldpriset stannar konstant när man säljer sitt guld till olika guldaffärer men det är vanligare att priset uppdateras varje dag eller åtminstone varje vecka för att de inte ska betala mer än vad guldet egentligen är värt för dem då de troligtvis kommer att använda guldet till att göra nya smycken eller att sälja de smycken som de köpt in direkt till nya kunder. Man kan därför se det som en affär som ibland säljer nya och ibland gamla smycken till nya kunder eller som använder det guldet för att göra nya smycken till en lägre kostnad än om de köpt in guldet direkt från en leverantör.